Lehdistötiedote

29 jouluk. 2022 Helsinki, FI

Listautumisikkunat heilahtivat kiinni globaalisti vuoden 2022 aikana

Ennätyksellisen vuoden 2021 jälkeen listautumismarkkinoilla tapahtui äkkikäännös vuonna 2022.

Lehdistökontaktit
Päivi Pakarinen

EY Finland, Transaction Advisory Services, IPO Leader

Listautumisten ammattilainen. Kokenut yritysjärjestelyjen neuvonantaja. Matkustaa mielellään. Pyöräilee töihin. Kolmen tytön ylpeä äiti.

Niina Afflecht

Brand, Marketing & Communications, EY Finland

Kaikki lähtee viestinnästä! Tavoitteenani on tehdä vaikuttavaa viestintää ja rakentaa kestäviä suhteita yrityksen ja sen sidosryhmien välille. Intohimona luonnossa liikkuminen ja hyvä ruoka.

Ennätyksellisen vuoden 2021 jälkeen listautumismarkkinoilla tapahtui äkkikäännös vuonna 2022. Vuoden aikana tehtiin globaalisti ainoastaan 1 333 listautumisantia, joten aktiivisuus oli 45 prosenttia edellisvuotta alhaisempi. Listautumisilla kerättiin yhteensä 179,5 miljardia dollaria eli 61 prosenttia vähemmän kuin huippuvuonna 2021.

Geopoliittiset jännitteet sekä makrotaloudelliset tekijät aiheuttivat markkinoiden epävakautta ja painoivat maailmanlaajuista listautumisaktiivisuutta alas koko vuoden 2022 ajan. Laskeneista arvostustasoista sekä monien vuonna 2021 listattujen yritysten huonosta kurssikehityksestä johtuen listautumisia myös lykkääntyi. Aiempaa korkeamman inflaation ja nousevien korkojen vuoksi sijoittajat siirsivät rahojaan pörssiyhtiöistä vähemmän riskialttiisiin sijoituskohteisiin.

Vaikka listautumisaktiivisuus hidastui dramaattisesti useimmilla suurilla markkinoilla vuoden alusta 2022, oli maailmanlaajuisesti listautumisia edelleen 16 prosenttia enemmän kuin pandemiaa edeltäneenä vuonna 2019.

Teknologiasektori oli jälleen aktiivisin (23 prosenttia listautumisista), mutta lukumäärä jäi puoleen ja kerätyt pääomat peräti 76 prosenttia edellisvuodesta. Kymmenen suurinta listautumisantia keräsi 49 miljardia dollaria, eikä yhtään teknologia-alan listautumista mahtunut tähän joukkoon. Energia-alalla tehtiin vuoden suurin listautuminen. Suurimmat annit keskittyivät Kauko- ja Lähi-idän pörsseihin.

Markkinoiden epävakaus heijastui erityisesti Eurooppaan

EMEIA-alueella listautumisaktiivisuus väheni merkittävästi: 358 listautumisantia, joilla kerättiin 49,9 miljardia dollaria. Nämä jäivät puoleen edellisvuodesta. Vaikka Euroopassa listautumisantien määrä väheni 78 prosenttia geopoliittisen myllerryksen vuoksi, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alue (MENA) kasvoi 115 prosenttia, muun muassa energia-alan listautumisten ansiosta. EMEIA-alueella tehtiin myös viisi tämän vuoden 10 suurimmasta listautumisannista. Näistä tosin vain yksi tapahtui Euroopassa: saksalaisen Porschen listautuminen oli vuoden toiseksi suurin.

”Eurooppa kärsi kaikista alueista eniten maailman myllerryksestä ja listautumisia on ollut erittäin vähän varsinkin vuoden 2022 viimeisellä kvartaalilla. Loppuvuoden mittaluokasta kertoo se, että puunjalostusyhtiö Koskisen ylsi noin 30 miljoonan euron annillaan Euroopan “top 10” -listalle”, kertoo EY Suomen listautumispalveluista vastaava partneri Päivi Pakarinen.

Amerikan listautumisaktiivisuus putosi niin matalalle tasolle, ettei vastaavaa ole nähty ns. suuren laman jälkeen. Sekä listautumisten määrä että tuotto laskivat jyrkästi: 30 listautumista (76 prosenttia laskua), joilla kerättiin 9 miljardia dollaria pääomia (laskua 95 prosenttia).

Aasian ja Tyynenmeren alueen listautumiset kärsivät vähiten maailmantalouden laskusuhdanteesta ja geopoliittisista jännitteistä. Alueella tehtiin 845 listautumisantia, joilla kerätiin yhteensä 120,6 miljardia dollaria. Niiden osuus oli 63 prosenttia ja 67 prosenttia maailmanlaajuisesti listautumisissa kerätyistä varoista. Manner-Kiina on tekemässä jälleen ennätyksen ja keräämässä suurimman vuotuisen pääoman vuoden 2022 loppuun mennessä.

Myös Pohjoismaissa hiljeni

Alkuvuosi näytti lupaavalta Helsingin pörssissä, mutta tunnelma hyytyi epävarmuuden vuoksi toisen kvartaalin aikana.

”Kulunut vuosi 2022 on ollut erittäin turbulentti ja useita listautumisia on peruuntunut kalkkiviikoilla”, sanoo Pakarinen.

Näin kävi muun muassa Nordecille, Medicortexille ja Sijoitusasunnot.comille, jotka joutuivat perumaan antinsa First North -markkinapaikalle. First Northiin saatiin vuoden aikana kuitenkin kuusi uutta yhtiötä (23 listautumista vuonna 2021): Lapwall, Lifa Air, Witted Megacorp, Asuntosalkku, Nordic Lights ja Tamtron.

Yleisen aktiivisuuden laskusta huolimatta Helsingin Pörssin päälistalle tuli lähes yhtä monta uutta nimeä kuin vuosi sitten - joskin varsinaisia listautumisanteja oli vain kaksi, puualan yhtiö Koskisen ja kotipaikkaa vaihtaneen Endominesin.

”Tänä vuonna on nähty epätyypillisiä tapoja mennä pörssiin, esimerkiksi Autotalo Wetteri kurvasi listalle yhdistymällä koulutuspalveluita tarjoavaan Sopranoon”, Pakarinen huomauttaa.

Purmo listautui SPAC-yhtiö Virala Acquisition Companyn kautta. Lisäksi F-Securen ja Evlin järjestelyt sekä First Northista siirtyneet Remedy ja Relais kasvattivat päälistan yhtiöiden määrää.

Epävarmuus näkyi myös muissa Pohjoismaissa. Perinteisesti hyvin vilkkaat, viime vuonna reippaasti yli sataan listautumiseen yltäneet Ruotsin markkinat houkuttelivat vuoden aikana vain noin 30 uutta yhtiötä listoille. Näistäkin yli puolet olivat varsin pieniä, alle 10 miljoonan Yhdysvaltain dollarin anteja. Kerättyjen pääomien määrässä Oslon markkinat voittivat Tukholman, vaikka anteja oli Norjassa lukumääräisesti vähemmän.

Vuoden 2023 näkymät: keskittyminen perusasioihin ja vastuullisuuteen

”2022 aikana sijoittajien fokus siirtyi kasvutarinoiden ja -ennusteiden sijaan perusasioihin, kuten kykyyn tuottaa kestävästi voittoa ja kassavirtaa”, kertoo Pakarinen.

“Vuosi 2023 näyttää hyvin epävarmalta. Yrityksiä on kuitenkin jäänyt pörssin porstuaan odottamaan sopivaa hetkeä listautumiselle, joten näkymien kirkastuessa markkina voisi lähteä nopeastikin liikkeelle”, hän jatkaa.

Globaalisti aktiivisuuden odotetaan pysyvän alhaalla ainakin vuoden 2023 ensimmäisen vuosineljänneksen ajan. Listautumisikkunan avautuminen uudelleen edellyttää useita asioita: positiivista ilmapiiriä ja kehitystä osakemarkkinoilla, inflaation hidastumista ja korkojen nousun tasaantumista, geopoliittisten jännitteiden lieventymistä sekä pandemian maailmantalouteen kohdistuvien vaikutusten vähentymistä.

Koska yritysten listautumisannin jälkeisen osakekurssikehityksen ja vastuullisuuden (ESG) välillä on positiivinen korrelaatio, sijoittajat tulevat myös yhä enemmän katsomaan yhtiön ESG-agendaa.

”Vastuullisuus (ESG) on jatkossakin avainteema sijoittajille ja pörssitulokkaille. Globaalin ilmastonmuutoksen ja energian toimitusrajoitusten voimistuessa yritykset, jotka ovat sisällyttäneet ESG:n ydinliiketoimintaansa ja arvoihinsa, houkuttelevat sijoittajia ja kasvattavat arvoaan”, Pakarinen toteaa.

Listautumiset eri sektoreilla
Listautumisaktiivisuus 2013-2022 globaalilla tasolla