Lehdistötiedote

5 huhtik. 2023

Hiljaiselo jatkui pörsseissä globaalien haasteiden keskellä

Konsulttiyhtiö EY:n julkistaman Global IPO Trends -raportin mukaan listautumismäärät laskivat alkuvuonna.

Lehdistökontaktit
Päivi Pakarinen

EY Finland, Transaction Advisory Services, IPO Leader

Listautumisten ammattilainen. Kokenut yritysjärjestelyjen neuvonantaja. Matkustaa mielellään. Pyöräilee töihin. Kolmen tytön ylpeä äiti.

Niina Afflecht

Brand, Marketing & Communications, EY Finland

Kaikki lähtee viestinnästä! Tavoitteenani on tehdä vaikuttavaa viestintää ja rakentaa kestäviä suhteita yrityksen ja sen sidosryhmien välille. Intohimona luonnossa liikkuminen ja hyvä ruoka.

Vuoden 2023 ensimmäisen vuosineljänneksen listautumismäärät laskivat 8 prosenttia ja kerätyt pääomat peräti 61 prosenttia edellisvuodesta. Aktiviteetti keskittyi itäiselle pallonpuoliskolle. 59 prosenttia listautumisista tapahtui Aasian ja Tyynenmeren alueella. Globaalisti nähtiin vain yksi mega-IPO Lähi-idässä, kooltaan 2,5 miljardia US dollaria. Maailmanlaajuista listautumistilannetta kuvataan konsulttiyhtiö EY:n julkistamassa Global IPO Trends -raportissa.

Listautumiset jumittivat vuoden 2023 ensimmäisellä kvartaalilla edelleen globaalisti: kvartaalin aikana tehtiin yhteensä 299 listautumisantia (326 Q1/22), joilla kerättiin yhteensä vain 21,5 miljardia dollaria (54,6mrd USD Q1/22). 

”Tyypillisestikin hiljaisempaa ensimmäistä kvartaalia varjostivat jatkuvat geopoliittiset jännitteet sekä korkojen nousu ja laukkaava inflaatio, jotka vaikuttivat osakemarkkinaan. Myllerrys pankkisektorilla sekoitti pakkaa entisestään. Yritysten pääomien tarve ei kuitenkaan ole kadonnut mihinkään, ja listautumisia valmistellaan taustalla sopivampaa hetkeä tarkkaillen. Toivoa on, että käännös tapahtuu loppuvuotta kohden”, toteaa EY Suomen listautumispalveluista vastaava partneri Päivi Pakarinen.

Teknologiasektorin asema murenee, energia-alan merkitys kasvaa

Teknologiayhtiöt ovat hallinneet viime vuosina listautumistilastoja, mutta niiden arvostukset ovat lähteneet jyrkkään laskuun, eikä kryptomarkkinoiden ja pankkialan turbulenssi ole varsinaisesti parantanut tilannetta. Vaikka teknologiasektorilla oli edelleen kappalemääräisesti eniten listautumisia, vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä kymmenestä suurimmasta annista neljä oli energia-alalta. Pääomien määrässä energia sekä teolliset yhtiöt dominoivat.

Alueellisesti listautumisaktiivisuus polarisoitui ensimmäisellä kvartaalilla vahvasti. Kellot kilisivät etupäässä Aasian ja Tyynenmeren alueella. Siellä nähtiin myös suurimmat pääomien liikkeet.

Amerikan listautumisaktiivisuus oli suunnilleen samalla tasolla vuoden 2022 ensimmäisen kvartaalin kanssa, mutta selvästi alle viime vuosikymmenen vertailujaksojen tason. Neljänneksellä tehtiin 40 transaktiota (kasvua 11 prosenttia), joilla kerättiin yhteensä 2,6 miljardia dollaria (kasvua 9 prosenttia).Yhdysvaltain pörsseissä tehtiin 31 listautumisantia, joista kahdeksan ylitti 50 miljoonaa dollaria. Samaan aikaan Kanadassa toteutettiin suurin listautumisanti sitten toukokuun 2022,  ja sillä kerättiin yli 100 miljoonaa dollaria. 

Vaikka Aasian ja Tyynenmeren markkinoiden osuus listautumisista globaalisti oli 59 prosenttia, alueen aktiivisuus laimeni 6 prosenttia lukumääräisesti ja 70 prosenttia antien koon perusteella: vain 175 kauppaa ja 12,7 miljardia dollaria. 

Euroopassa peruutuksia ja lykkäyksiä 

Monet yritykset joutuivat Euroopan markkinoilla peruuttamaan listautumisensa tai ottivat aikalisän markkinaolosuhteiden vuoksi. Q1:n aikana tapahtui Euroopan pörsseissä vain 27 listautumista, joilla kerättiin 2,1 miljardia dollaria (laskua 47 prosenttia ja 26 prosenttia). Suurimmat annit toteutuivat Italiassa ja Saksassa. 

Pohjoismaissakin ensimmäinen kvartaali oli erittäin rauhallinen listautumisantien osalta. Liikehdintää synnyttivät lähinnä listasiirtyjät Ruotsissa. Helsingin pörssissä oli tyystin hiljaista. 

”Vallitsevissa epävarmoissa olosuhteissa ja muuttuneessa makrotaloudellisessa tilanteessa yhtiöiden ja sijoittajien näkemykset arvostustasoista eivät kohtaa. Markkinoiden vakiintuminen vie aikaa. Listautumista harkitsevien yritysten kannattaa nyt keskittyä rakentamaan kestävää liiketoimintaa ja pörssiyhtiövalmiuksiaan, jotta ne ovat hyvissä asemissa loikkaamaan eteenpäin, kun listautumisikkuna raottuu”, Pakarinen toteaa. 

Loppuvuoden 2023 näkymät: toivon pilkahdus 

Sijoittajat ovat nyt globaalisti valikoivia ja haluavat nähdä tuloksentekokykyä kasvutarinoiden maalailun sijaan. Varovaisesta ilmapiiristä ja haastavasta maailmantilanteesta huolimatta horisontissa näkyy myös valonsäteitä. Pandemiatoimenpiteet on monilla alueilla purettu, energian hinnat ovat tulleet alas ja Manner-Kiinan taloudessa on elpymisen merkkejä. Listautumispatouma kasvaa, kun yhtiöt odottavat markkinoiden vakautumista.

”Yritysten on vielä jonkin aikaa selviydyttävä ympäristössä, jossa raha on kalliimpaa ja sen saaminen tiukempaa. Kun sopivat arvostustasot alkavat löytyä ja markkinat vakiintua, myös sijoittajien luottamuksen pitäisi palata. Listautumissuunnitelmat voidaan silloin taas kaivaa naftaliinista – ehkä jo vuoden viimeisellä neljänneksellä”, Pakarinen sanoo.

Global IPO Activity -kaavio
Globaalit IPO trendit Q1 2023