Press release

25 jan. 2018

Claes Mellgren och Per Olof Andersson är Sveriges främsta entreprenörer

Under torsdagskvällen utsågs Claes Mellgren och Per Olof Andersson från AQ Group AB i Västerås till Sveriges främsta entreprenörer, då den nationella finalen av EY Entrepreneur Of The Year ägde rum i Stockholms stadshus. Under galan prisades dessutom vinnare i kategorierna Årets kvinnliga stjärnskott, Årets manliga stjärnskott och Bästa internationella tillväxt.

Presskontakt
Stina Gustafsson

EY, PR-chef och presskontakt i Sverige

Ansvarar för PR och medierelationer på EY i Sverige. Samhällsintresserad i allmänhet, intresserad av medier i synnerhet.

Relaterade ämnen Consulting Assurance Tax

Under torsdagskvällen utsågs Claes Mellgren och Per Olof Andersson från AQ Group AB i Västerås till Sveriges främsta entreprenörer, då den nationella finalen av EY Entrepreneur Of The Year ägde rum i Stockholms stadshus. Under galan prisades dessutom vinnare i kategorierna Årets kvinnliga stjärnskott, Årets manliga stjärnskott och Bästa internationella tillväxt.

Den tjugoandra upplagan av EY Entrepreneur Of The Year avgjordes under pompa och ståt i Blå hallen i Stockholms stadshus. Västeråsduon Claes Mellgren och Per Olof Andersson från AQ Group utsågs av en oberoende jury till vinnare i den nationella finalen och kommer få representera Sverige i världsfinalen av EY Entrepreneur Of The Year som avgörs i juni i Monaco.

För drygt 20 år sedan skulle den dåvarande arbetsplatsen på ABB läggas ned, men Claes och Per Olof ville annorlunda. De hade inget externt startkapital, eftersom både banker och Almi sade nej. Duon hade dock en affärsidé som de trodde på, och en stor kund. I dag är AQ Group en av Skandinaviens ledande leverantörer av komponenter och system till industrin.

Juryns motivering löd: 

Med ett tydligt ledarskap har Claes Mellgren och Per Olof Andersson lyft sitt företag från en blygsam position till en omsättning och tillväxt som imponerar. Från en fallfärdig fabrik i Bulgarien till ett internationellt bolag med krävande kunder över hela världen. Trots hård konkurrens och prispress har årets vinnarduo byggt en företagsgrupp som gått med vinst 92 kvartal i rad.

 – Först och främst vill jag gratulera Claes Mellgren och Per Olof Andersson. Sedan vill jag passa på att lyfta alla de fantastiska entreprenörer vi har runt om i Sverige, det är otroligt glädjande att få ta del av deras inspirerande berättelser och resor. Det ska bli spännande att följa Claes och Per Olof i den internationella finalen och intressant att se hur Sverige kan mäta sig bland världseliten av entreprenörer, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige.

Samtliga vinnare utsågs av en extern oberoende jury, ledd av juryordförande Katarina Martinson, huvudinvesterare och styrelseledamot i investeringsbolaget Fidelio Capital. I den nationella juryn sitter också Peter Bronsman, vd och grundare av Kopparbergs Bryggeri och vinnare av EY Entrepreneur Of The Year 2012, Marie Eriksson, investerare och styrelseledamot Stena AB, Johan Löf, vd RaySearch Laboratories AB och vinnare av EY Entrepreneur Of The Year 2016, Fabian Bengtsson, styrelseledamot Netonnet Group AB och vinnare av EY Entrepreneur Of The Year 2015, Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i Swedish Venture Capital and Private Equity association, Jan Dinkelspiel, företagsledare, entreprenör och finansman, Günther Mårder, vd Företagarna samt Ida Backlund, grundare Rapunzel of Sweden och vinnare av Årets kvinnliga stjärnskott 2010.

– Det var inte lätt att utse årets vinnare bland alla dessa superentreprenörer och det har varit intensiva diskussioner i juryn. Alla var värdiga vinnare i de olika kategorierna. Jag önskar Claes och Per Olof lycka till i värdsfinalen i Monaco, säger Katarina Martinson, juryordförande.

Fler vinnare under galan 
Under kvällens gala delades också tre kategoripriser ut. Stina Ehrensvärd från Yubico AB i Stockholm utsågs till Årets kvinnliga stjärnskottJuryns motivering löd:

Stina Ehrensvärd har utvecklat lösningen på ett växande problem och skapat ett internationellt företag. Vägen från idé till succé var inte spikrak, men tack vare drivkraft och målmedvetet arbete hittade hon nyckeln till framgång. Hennes produkt må vara liten, men den gör stor skillnad för internetsäkerheten världen över.

Årets manliga stjärnskott blev Benjamin Isasson från FMF Assistans AB i ÖrebroJuryns motivering löd:

Benjamin Isasson startade sitt företag med inställningen att ”det här måste gå att göra bättre”. Han har bevisat att ålder eller tidigare erfarenhet inte spelar någon roll, bara drivkraften är tillräckligt stor. En förebild att inspireras av, med ett mål som imponerar – vår vinnare siktar på att bli Sveriges bästa assistansbolag.

Huvudsponsorn SEB delade ut priset Bästa internationella tillväxt till Gudrun Sjödén från Gudrun Sjoden Group AB i Stockholm. Juryns motivering löd:

Gudrun Sjödén har skapat en egen nisch i en tuff bransch. Hon såg tidigt möjligheterna i en kanal som förändrat konsumtionsmönster världen över. Vår pristagare gav aldrig upp USA-drömmen och i dag når hennes produkter konsumenter i 70 länder.  Vi niger och bockar för Gudrun Sjödén som personifierar sitt eget varumärke.

Under galakvällen delades dessutom hederspriset ”Family Business Award 2017” ut. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma ett familjeföretags särskilda insatser inom näringslivet. Priset tilldelas en entreprenörsfamilj som drivit framgångsrik affärsverksamhet i minst tre generationer och i år gick priset till systrarna Anna Borgeryd and Karin Bodin från Polarbröd AB.

Motiveringen från den internationella kommittén bakom hedersutmärkelsen löd:

With a history dating back to 1879 and now lead by the 5th generation of the family, Polarbröd is a one of the leading companies in the bread producing industry in the Nordics. In addition, the family has managed to follow a successful, sustainable and long term oriented strategy for their company. Now managed by two visionary women, Anna Borgeryd and Karin Bodin, Polarbröd serves as a true inspiration to all Family Businesses in Sweden as well as in the Nordics.

 Finalister i EY Entrepreneur Of The Year 2017

EY Entrepreneur Of The Year

 • Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadeh, Sdiptech AB, Stockholm
 • Alexander Wachtmeister Da Silva och Viktor Karlsson, Telavox AB, Malmö
 • Magnus Larsson, Pincho Nation AB, Göteborg
 • Tobias Lindfors, StudentConsulting Invest AB, Luleå
 • Niclas Jonsson, Böta Kvarn Bränslepellets AB, Ruda (Högsby)
 • Claes Mellgren och Per Olof Andersson, AQ Group AB, Västerås

Årets kvinnliga stjärnskott

 • Stina Ehrensvärd, Yubico AB, Stockholm
 • Wiveca Pehrsson Almgren, Magnihill AB, Mörarp (Helsingborg)
 • Elisabeth Liljensten, Devicia AB, Kungsbacka
 • Johanna Björklund, Codemill AB, Umeå
 • Carin Magg, TUC Sweden AB, Tranås
 • Louise Persson, LIP AB, Åsbro

Årets manliga stjärnskott

 • Magnus Olsson, Pamaco Totalservice AB, Kista
 • Erik Nilsson, Gunnarshög Jordbruks AB, Hammenhög (Simrishamn)
 • Mikael Cwyl, Inteleon AB, Mölndal
 • Mohammad Khanahmadi, Tolkresurs Sverige AB, Sundsvall
 • Tom Olander, Jool Invest AB, Lessebo
 • Benjamin Isasson, FMF Assistans AB, Örebro

SEB: pris Bästa internationella tillväxt

 • Gudrun Sjödén, Gudrun Sjoden Group AB, Stockholm
 • Martin Lidgard, Web Manuals Sweden AB, Malmö
 • Juha Ojala, Muovitech AB, Brämhult
 • Björn Jansson, Syntronic AB, Gävle
 • Magnus Johansson, Kalmar Motor AB, Kalmar
 • Claes Mellgren och Per Olof Andersson, AQ Group AB, Västerås

Information och pressrum: www.eoy.se
För foton via Flickr: www.flickr.com/photos/eoy_sweden

För mer information, vänligen kontakta:
Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year Sverige, 070-3189197, carlos.esterling@se.ey.com 

Om EY Entrepreneur Of The Year
EY Entrepreneur Of The Year är en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Det är den första internationella utmärkelsen för entreprenörer som med tydliga visioner och goda ledaregenskaper bygger upp framgångsrika företag. Tävlingen genomförs på regional, nationell och internationell nivå i fler än 140 städer i fler än 60 länder. En extern oberoende jury bedömer entreprenörerna efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, innovation samt personlig integritet och inflytande. Tävlingen startade i USA 1986 och i Sverige började utmärkelsen delas ut 1995. Vid de regionala finalerna och vid den nationella finalen utses även vinnare i kategorierna Årets kvinnliga stjärnskott och Årets manliga stjärnskott. SEB delar också ut priset Bästa internationella tillväxt i egenskap av huvudsponsor för EY Entrepreneur Of The Year. Läs mer på www.eoy.se