Press release

21 nov. 2018

Familjen Dafgård är Västsveriges främsta entreprenörer

Under onsdagskvällen utsågs Familjen Dafgård till västra Sveriges främsta entreprenörer i EY:s utmärkelse EY Entrepreneur Of The Year. .

Presskontakt
Stina Gustafsson

EY, PR-chef och presskontakt i Sverige

Ansvarar för PR och medierelationer på EY i Sverige. Samhällsintresserad i allmänhet, intresserad av medier i synnerhet.

Relaterade ämnen Consulting Assurance Tax

Under onsdagskvällen utsågs Magnus Dafgård, Carl Dafgård, Fredrik Dafgård och Marie Dafgård till västra Sveriges främsta entreprenörer i EY:s utmärkelse EY Entrepreneur Of The Year. Under galan utnämndes även Moa Gürbüzer, MRG Wines, till ”Årets kvinnliga stjärnskott” och Victor Halvarsson, Vanbruun AB, vann priset som ”Årets manliga stjärnskott”. Jörgen Lillieroth, TST Sweden AB, fick motta SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt”.

Inför ett hundratal gäster fick Magnus Dafgård, Carl Dafgård, Fredrik Dafgård och Marie Dafgård ta emot utmärkelsen som västra Sveriges främsta entreprenörer då regionfinalen i EY Entrepreneur Of The Year gick av stapeln på Elite Park Avenue i Göteborg. Med klassiska färdigrätter, som Gorbys piroger och Karins Lasagne, har familjeföretaget Gunnar Dafgård AB rotat sig ordentligt i de svenska hemmen. Gunnar Dafgård startade verksamheten i liten skala genom att sälja korv och charkuterier på torget i Lidköping – i dag omsätter bolaget miljarder och är ett svenskt storföretag inom livsmedelsbranschen. En stor del i det har Gunnars barnbarn Magnus, Carl, Fredrik och Marie.

– Det är nog ingen i Sverige som inte känner till Dafgårds produkter, från Gorbys piroger till Karins Lasagne. Den tredje generationen Dafgård har på ett synnerligen innovativt sätt styrt in familjeföretaget i framtiden. Den toppmoderna fabriken i Källby tar fram vegetariska korvar och skeppar bröd till New York, och allt arbete genomsyras av ett solitt hållbarhetstänk och ett kundfokus utan dess like. De är mycket värda vinnare och kommer ge övriga regionvinnare en rejäl match i Stockholms stadshus, säger juryordförande Eva Moen Adolfsson.

Den oberoende jury som korade vinnarna bestod av juryordförande Eva Moen Adolfsson (Resia Travel Group), Matilda Lindvall (Saltet på Ringön, Business Region Göteborg), Magnus Larsson (Pincho Nation), Malin Persson (Styrelseproffs), Johan Trouvé (Västsvenska Handelskammaren) Hans Davidsson (Eton Shirts) Assan Njie (Njie) och Elin Karlsson (Almi Väst).

Juryns motivering löd:   

I en hårt konkurrensutsatt bransch med extremt höga miljö- och hållbarhetskrav har dessa entreprenörer lycktas behålla en stark lönsamhet samtidigt som man tagit samhällsansvar på lokal, nationell och internationell nivå. Med massor av nyfikenhet, entusiasm och ett ökat fokus på hela affärskejdan har den tredje generationens ägare fortsatt anpassa företaget till att möta dagens och morgondagens konsumenter. Årets vinnare av huvudpriset EY Entrepreneur of the Year Väst är Dafgårds!

Fler entreprenörer prisades under kvällen
Under galakvällen i Göteborg delades även tre kategoripriser ut. Utmärkelsen ”Årets kvinnliga stjärnskott” gick till Moa Gürbüzer, MRG Wines AB och Victor Halvarsson, Vanbruun AB blev ”Årets manliga stjärnskott”. SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt” tilldelades Jörgen Lillieroth, TST Sweden AB.

Samtliga vinnare från region Väst kommer den 31 januari att ställas mot vinnarna i de övriga fem regionsfinalerna när den stora Sverigefinalen går av stapeln i Stockholms stadshus. Den nationella huvudprisvinnaren representerar sedan Sverige i världsfinalen i Monte Carlo i juni, där entreprenörer från fler än 60 länder gör upp om titeln som världens främsta entreprenör.

–Vi var riktigt spända på årets final då våra finalister kommer från så pass skilda branscher och bakgrunder. Jag kan garantera att juryn inte hade det så lätt att utse vinnarna, och samtliga finalister är värda att lyftas fram. Med det sagt tror jag att region Väst kommer kamma hem någon av de nationella titlarna i januari. Resterande regionvinnare kommer få någonting att bita i, säger Malin Höij, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year region Väst.

För mer information, vänligen kontakta:
Malin Höij, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year region Väst, 070-543 82 33, malin.hoij@se.ey.com 

För mer information: http://www.eoy.se/ 
Bilder från finalen: https://www.flickr.com/photos/eoy_sweden/ 

Jurymotiveringar

EY Entrepreneur Of The Year – Magnus Dafgård, Carl Dafgård, Fredrik Dafgård, Marie Dafgård, Gunnar Dafgård AB
I en hårt konkurrensutsatt bransch med extremt höga miljö- och hållbarhetskrav har dessa entreprenörer lycktas behålla en stark lönsamhet samtidigt som man tagit samhällsansvar på lokal, nationell och internationell nivå. Med massor av nyfikenhet, entusiasm och ett ökat fokus på hela affärskejdan har den tredje generationens ägare fortsatt anpassa företaget till att möta dagens och morgondagens konsumenter. Årets vinnare av huvudpriset EY Entrepreneur of the Year Väst är Dafgårds – välkomna Marie, Fredrik, Magnus och Carl!

Årets kvinnliga stjärnskott – Moa Gürbüzer, MRG Wines
Priset för årets kvinnliga stjärnskott tilldelas en entreprenör med ett enormt stort hjärta vars målsättning är att göra skillnad. Hennes affärsidé grundas ur ett samhällsproblem där hon vill ge barn möjlighet att växa upp i hem fria från alkoholmissbruk. Hon vill erbjuda ett lyxigt alkoholfritt alternativ och att man vid beställning eller köp av dryck alltid skall få frågan ”med eller utan” (alkohol). Årets Kvinnliga Stjärnskott tilldelas Moa Gürübzer, MRG Wines.

Årets manliga stjärnskott - Victor Halvarsson, Vanbruun AB
Med en explosionsartad tillväxt under de senaste åren har årets Manliga Stjärnskott med sin unga naivitet och kaxighet moderniserat en traditionell bransch. Hans innovativa försäljningssätt gör honom unik och ger honom en enorm potential att nå en världsmarknad. Hans vision är att göra lyx tillgänglig för den vanliga människan. Årets Manliga Stjärnskott är Victor Halvarsson, från Vanbruun.

Bästa internationella tillväxt - Jörgen Lillieroth, TST Sweden AB
SEB:s pris för årets Internationella tillväxt tilldelas en entreprenör som byggt upp sitt företag med en unik affärsidé, stabil tillväxt och konstant innovation. Genom ett starkt samarbete med det lokala klustret och med att utveckla produkter som räddar liv har entreprenören slagit igenom internationellt och säljer idag sina produkter i drygt 60 länder och där 90 % av försäljningen sker genom export. Årets Internationella Tillväxt tilldelas Jörgen Lillieroth, TST Sweden.

Om EY Entrepreneur Of The Year
EY Entrepreneur Of The Year är en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Det är den första internationella utmärkelsen för entreprenörer som med tydliga visioner och goda ledaregenskaper bygger upp framgångsrika företag. Tävlingen genomförs på regional, nationell och internationell nivå i fler än 140 städer i fler än 60 länder. En extern oberoende jury bedömer entreprenörerna efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, innovation samt personlig integritet och inflytande. Tävlingen startade i USA 1986 och i Sverige började utmärkelsen delas ut 1995. Vid de regionala finalerna och vid den nationella finalen utses även vinnare i kategorierna Årets kvinnliga stjärnskott och Årets manliga stjärnskott. SEB delar också ut priset Bästa internationella tillväxt i egenskap av huvudsponsor för EY Entrepreneur Of The Year.

Med start i Sundsvall den 6 november utses under hösten regionala vinnare på sex entreprenörsgalor runt om i Sverige. Dessa möts i en nationell final i Stockholms stadshus i januari och huvudprisvinnaren får sedan representera Sverige i världsfinalen i Monte Carlo i juni där entreprenörer från fler än 60 länder gör upp om titeln som världens främsta entreprenör.

Regionfinaler i Sverige 2018
6 november – Sundsvall
8 november – Västerås
12 november – Malmö
14 november – Stockholm
21 november – Göteborg
27 november – Norrköping