Press release

4 nov. 2021

Bra glid för Eriksson – nu Svealands främste entreprenör

Under torsdagen utsågs Gustav Eriksson, Kläppen Ski Resort AB, till Svealands främsta entreprenör i EY:s utmärkelse EY Entrepreneur Of The Year. Under kvällen utnämndes även Lena Schullström, Garderob i Sunne AB, till ”Årets kvinnliga stjärnskott” och Mårten Åkesson och Adam Gillberg från Proteinbolaget blev ”Årets manliga stjärnskott”. Anders Jackson och Lars Bergman, Prison Island AB, mottog SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt”.

Presskontakt
Carlos Esterling

Partner, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige och Sports Business Services

Intresserad av entreprenörskap, människor, marknad och ledarskap. Civilekonom och auktoriserad revisor. Fotbollsfantast. Varit tränare i fotboll och schack. Tre barn som är aktiva inom elitidrott.

Relaterade ämnen EY Entrepreneur Of The Year

Under torsdagen utsågs Gustav Eriksson, Kläppen Ski Resort AB, till Svealands främsta entreprenör i EY:s utmärkelse EY Entrepreneur Of The Year. Under kvällen utnämndes även Lena Schullström, Garderob i Sunne AB, till ”Årets kvinnliga stjärnskott” och Mårten Åkesson och Adam Gillberg från Proteinbolaget blev ”Årets manliga stjärnskott”. Anders Jackson och Lars Bergman, Prison Island AB, mottog SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt”. 

Tanken på en skidanläggning i Kläppen väcktes när Gustav Erikssons far pulsade runt på Kläppenberget i snöskor. De första åren drevs verksamheten tillsammans med lokala entreprenörer, men sedan 1995 ägs och drivs Kläppen av familjen Eriksson. Gustav är vd i bolaget som är Sveriges största familjeägda skidanläggning.

– Han har att göra Gustav, det är inget snack om saken. Inom verksamheten ryms lägenhetshotell, butik, restauranger, stugbyar och camping. Konkurrensen om gästerna är förstås hård, men Gustav strävar alltid efter att förbättra verksamheten för att fortsätta locka besökare. Nästa stora investering är Kläppen Syd med fem nya pister och en ny stollift. Stort lycka till, och lycka till i den nationella finalen. En sak är i alla fall säker, det kommer inte att gå utför, säger Linda Take, juryordförande.  

Den oberoende jury som korade vinnarna bestod av juryordförande Linda Take, vd Mericon Sverige AB, Pauline Grindvall, grundare My Perfect Day AB, Fredrik Stenman, vd Inkubera, Camilla Carlgren Berg, Paloma AB, Louise Sköld, vd HT Hairextensions AB, Anders Wall, vd Dormy Golf & Fashion AB och Gerald Engström, grundare SystemAir AB.

Juryns motivering löd:
” Vissa ser inte skogen för alla träd, andra ser ett berg av möjligheter. Det är förmågan att formera och utveckla laget som ger en bra sluttid. Med en lyhördhet för vad kunderna längtar efter, skapas en upplevelsearena med ett mycket väl genomtänkt och välskött koncept, som lockar kräsna internationella elitbesökare och får barnfamiljer utan förkunskaper att stortrivas. Utan att snöa in på detaljer kan vi i alla fall konstatera en sak; det är inte så enkelt som att ”dä är bar å åk”. Kontinuerlig utveckling är ett fint sätt att förvalta en lyckad tradition.”

Fler framgångsrika entreprenörer prisades under kvällen
Under regionfinalen i Örebro delades även tre kategoripriser ut. Utmärkelsen ”Årets kvinnliga stjärnskott” gick till Lena Schullström, Garderob i Sunne AB. Mårten Åkesson och Adam Gillberg från Proteinbolaget utsågs till ”Årets manliga stjärnskott” och SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt” tilldelades Anders Jackson och Lars Bergman från Prison Island AB.

Finalen i Örebro var den andra av totalt sex regionfinaler under hösten. Samtliga vinnare från kvällens galafinal kommer att ställas mot vinnarna från de övriga fem finalerna när den stora Sverigefinalen går av stapeln i Stockholms stadshus i januari 2022. Den nationella vinnaren av huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year representerar sedan Sverige i Monte Carlo i juni, där entreprenörer från hela världen gör upp om titeln som världens främsta entreprenör.

– Först och främst vill jag gratulera alla pristagare. Alla är mycket värda vinnare, även om de gick en tuff match mot övriga superentreprenörer i finalfältet. Jag är helt säker på att övriga regionvinnare kommer få se upp i Stockholms stadshus säger Martine Kahlin, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i region Svealand.

Samtliga jurymotiveringar:

Huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year – Gustav Eriksson, Kläppen Ski Resort AB
Vissa ser inte skogen för alla träd, andra ser ett berg av möjligheter. Det är förmågan att formera och utveckla laget som ger en bra sluttid. Med en lyhördhet för vad kunderna längtar efter, skapas en upplevelsearena med ett mycket väl genomtänkt och välskött koncept, som lockar kräsna internationella elitbesökare och får barnfamiljer utan förkunskaper att stortrivas. Utan att snöa in på detaljer kan vi i alla fall konstatera en sak; det är inte så enkelt som att ”dä är bar å åk”. Kontinuerlig utveckling är ett fint sätt att förvalta en lyckad tradition.”

Årets kvinnliga stjärnskott – Lena Schullström, Garderob i Sunne AB
Entreprenörer beskrivs ofta utifrån egenskaper som pannben, mod och ”allt går”. Men det gäller faktiskt i extra hög grad för vissa. När man tror på sig själv och sin egen förmåga kan man faktiskt försätta berg. I det här fallet har det inneburit att kombinera något så rätt i tiden som en hållbar verksamhet inom konfektion med något så – ja, lite mindre tidsenligt – som en fysisk affär. Men även andras tvivel och ifrågasättande kan återskapas och återanvändas. Hos den här entreprenören gav det energi till att öppna ytterligare en butik.”

Årets manliga stjärnskott – Mårten Åkesson och Adam Gillberg, Proteinbolaget
Att realisera sina visioner där det redan finns starka aktörer på en väletablerad marknad, kräver att man i varje given situation har förmågan att identifiera möjligheter och styrkor. Att konsekvent lyckas med det, ha ett tydligt hållbarhetsperspektiv och samtidigt växa snabbt – ja, det kräver något alldeles extra. Med en kombination av en genuin passion för sitt erbjudande och en begåvad strategisk blick för vad marknaden vill ha, har man på ett knappt decennium skapat en e-handelsverksamhet som sysselsätter över 25 personer och en omsättning på en bra bit över 100 miljoner. Med framtidstro, energi och ett bevisat framgångskoncept siktar de på att inom tre år omsätta en halv miljard. Vi ska inte bli förvånade om de når drömgränsen innan utsatt tid.

SEB:s pris för Bästa internationella tillväxt – Anders Jackson och Lars Bergman, Prison Island AB
”Alla vill väl ha kul på jobbet. Men en del har det till och med som affärsidé. Med ett entreprenörskap tydligt baserat på att se möjligheter när varningsflaggorna blinkar rött, har man även lyckats nå internationella framgångar. Med lek och kreativitet på agendan utvecklas företaget i samma takt som kunderna utvecklas. Här är det svårt att se en bortre gräns på framgångarna, såvida de inte själva blir inlåsta av sin minst sagt fängslande affärsidé.”

Ny samarbetspartner
Till årets upplaga av EY Entrepreneur Of The Year inleder EY ett samarbete med den ideella organisationen Hand in Hand Sweden. Samarbetet grundar sig i en gemensam tro på entreprenörskapet som en avgörande kraft för att stärka individer och samhällen. Målsättningen med samarbetet är att ytterligare lyfta dagens och morgondagens entreprenörer.  

För mer information, vänligen kontakta: Isabel Bergström Stacey, projektledare för EY Entrepreneur Of The Year, isabel.bergstrom.stacey@se.ey.com

För mer information: eoy.se