Press release

17 dec. 2021

Vi är riktigt bra på att starta företag i Sverige

I mars är det dags för nationell final i EY Entrepreneur Of The Year. Årets utmärkelse är den 26:e i ordningen, och enligt Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige, kommer det bli en nagelbitare i stadshuset den 9 mars.

Presskontakt
Carlos Esterling

Partner, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige och Sports Business Services

Intresserad av entreprenörskap, människor, marknad och ledarskap. Civilekonom och auktoriserad revisor. Fotbollsfantast. Varit tränare i fotboll och schack. Tre barn som är aktiva inom elitidrott.

Relaterade ämnen EY Entrepreneur Of The Year

I mars är det dags för nationell final i EY Entrepreneur Of The Year. Årets utmärkelse är den 26:e i ordningen, och enligt Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige, kommer det bli en nagelbitare i stadshuset den 9 mars. 

– Vilken höst vi har har haft! Det fullkomligen vimlar av fantastiska entreprenörer som lyckats vända de senaste årens utmaningar till något positivt, och jag hoppas att de resor som våra finalister gjort inspirerar fler att våga starta eget. Det är en flagrant samling entreprenörer som ska göra upp om titeln som 2021 års EY Entrepreneur Of The Year. Juryn kommer få ett styvt jobb, säger Carlos Esterling.

Syftet med EY Entrepreneur Of The Year är att hylla framgångsrika entreprenörer och öka intresset för entreprenörskap i Sverige. Förutom huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year utses även vinnare i kategorierna Årets kvinnliga stjärnskott och Årets manliga stjärnskott, samt SEB:s pris Bästa internationella tillväxt. Vinnarna i de sex regionfinaler som genomförts under november och december möts nu i den nationella finalen i Stockholm 2022. Vid den nationella finalen utses även vinnare i kategorierna Årets sociala entreprenör och Family Enterprise Award.

Den nationella vinnaren av huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year kommer att representera Sverige vid EY World Entrepreneur Of The Year i Monte Carlo under sommaren 2022, där entreprenörer från cirka 60 länder gör upp om titeln som världens främsta entreprenör. Ännu har ingen svensk mottagit den globala utmärkelsen.

– Det börjar bli på tiden att vi får fram en global vinnare. Sverige lyckas nästan överträffa sig själva år efter år med inspirerande och framgångsrika finalister. Flitens lampa lyser alltjämt stark så om vi inte kammar hem något i sommar så har vi det väl förspänt i framtiden. Gnosjöandan stannade tack och lov inte i de småländska skogarna, och det har gjort att Sverige är ett av de länder där entreprenörsandan är som djupast rotad. Vi är helt enkelt riktigt bra på att starta företag, säger Carlos Esterling.

För att ta sig hela vägen till Monte Carlo behöver man emellertid blidka juryn vid den nationella utmärkelsen. Samtliga kategorivinnare utses av en nationell, oberoende jury som består av nyckelpersoner inom näringslivet samt entreprenörer som tidigare har mottagit utmärkelsen EY Entrepreneur Of The Year. Den oberoende juryn ska granska finalisterna utifrån tävlingens sex kategorier, för att därefter kora vinnare i samtliga kategorier. Förutom juryordförande Günther Mårder, vd för Företagarna, består juryn av Lena Olving, som utsågs till Sveriges mäktigaste kvinna i näringslivet år 2010, Maria A Grimaldi,  Excecutive Advisor och Board Professional i ett snabbväxande techbolag, samt ledamot i Sweden Fashion Association, Lisa Rejler, styrelseledamot på Rejlers och vinnare av EY Family Business Award 2017, Pär Svärdson, vd och grundare av Apotea och vinnare av EY Entrepreneur Of The Year 2019, Claes Dinkelspiel, grundare och styrelseordförande i Nordnet och vinnare av EY Family Business Award 2018, samt Thomas Karlsson, ägare av Gekås Ullared och vinnare av EY Entrepreneur Of The Year region Väst 2016.

– Precis som alltid ska det bli väldigt kul att få kavla upp ärmarna och gräva ner sig i allt från kemikalier och fastigheter till skidresorter och techbolag. På pappret är det starka startfält inom samtliga kategorier så jag tror det kommer bli en del överläggningar, säger juryordförande Günther Mårder.

Här är samtliga finalister som gör upp i Stockholms stadshus:

Huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year
Jonas Wiklund, Wibax Group AB
Ilija Batljan, SBB
Emil Eifrém, Neo4J
Niklas Hedin, Centiro Group AB
Gustav Eriksson, Kläppen Ski Resort AB
Tjoffe Sjögren, Städarna Sverige AB

Årets kvinnliga stjärnskott
Lina Andersson, Once Upon Publishing AB
Petra Ringström, Steamery
Susanne Nidemar, ProDiagnostics Scandinavia AB
Märta Jansdotter Aguirre, Gröna Gårdar AB
Lena Schullström, Garderob i Sunne AB
Anne Kihlgren, Dynamic Code AB

Årets manliga stjärnskott
Daniel McCabe, HighCon AB
Erik Martinson och Björn Lind, Svea Solar
Samir Smajic, GetAccept
Magnus Vansvik, Nordiska Kök (Platsbyggda kök i Norden AB)
Mårten Åkesson och Adam Gillberg, Proteinbolaget
Robert Lantz, PLW Elteknik AB

SEB:s pris för Bästa internationella tillväxt
Adam och Daniel Brånby, Woolpower Östersund AB
Stefan Jansson, Polarium Energy Solutions
Carl Bengtsson, StickerApp
André Hegge och Gabriel Kamienny, Adfenix AB
Anders Jackson och Lars Bergman, Prison Island AB
Peter Eckerström, Colmec Holding AB

För mer information, vänligen kontakta: Isabel Bergström Stacey, projektledare för EY Entrepreneur Of The Year.

För mer information: eoy.se