Press release

3 mars 2022

Nu ska Sveriges främsta entreprenör utses

Den 9 mars koras Sveriges främsta entreprenör vid den nationella finalen av EY Entrepreneur Of The Year. Entreprenörer från hela landet tävlar om titeln i den 26:e upplagan av tävlingen i Sverige och vinnaren blir Sveriges representant i världsfinalen i Monaco. Under galan i Stockholms stadshus prisas även Årets kvinnliga stjärnskott, Årets manliga stjärnskott och Bästa internationella tillväxt och Årets sociala entreprenör.

Presskontakt
Carlos Esterling

Partner, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige och Sports Business Services

Intresserad av entreprenörskap, människor, marknad och ledarskap. Civilekonom och auktoriserad revisor. Fotbollsfantast. Varit tränare i fotboll och schack. Tre barn som är aktiva inom elitidrott.

Relaterade ämnen EY Entrepreneur Of The Year

Den 9 mars koras Sveriges främsta entreprenör vid den nationella finalen av EY Entrepreneur Of The Year. Entreprenörer från hela landet tävlar om titeln i den 26:e upplagan av tävlingen i Sverige och vinnaren blir Sveriges representant i världsfinalen i Monaco. Under galan i Stockholms stadshus prisas även Årets kvinnliga stjärnskott, Årets manliga stjärnskott och Bästa internationella tillväxt och Årets sociala entreprenör.

Efter en omfattande nomineringsprocess och sex regionala finaler under hösten är det nu dags att utse Sveriges främsta entreprenör i Blå hallen i Stockholms stadshus. Moderatorparet för galakvällen är Julia Bendelin, entreprenör och föreläsare, samt Kodjo Akolor, programledare i radio och TV, skådespelare och komiker. Vinnaren får representera Sverige vid den internationella finalen EY World Entrepreneur Of The Year i Monaco i juni.

– Äntligen är det dags för den nationella finalen! Årets framgångsrika finalister kommer från en rad olika branscher, från kemikalier och fastigheter till skidresorter och techbolag. Samt bolag som tillverkar solceller och bolag som skapar hållbar energi genom nästa generations batterier. Och det börjar bli på tiden att Sverige får fram en global vinnare. Det blir en spännande final i stadshuset där vi får ta del av inspirerande entreprenörsresor och det kommer bjudas på underhållning av yppersta klass, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige.

En nyhet i årets upplaga av EY Entrepreneur Of The Year är samarbetet med den ideella organisationen Hand in Hand Sweden. Samarbetet grundar sig i en gemensam tro på entreprenörskapet som en avgörande kraft för att stärka individer och samhällen. Målsättningen med samarbetet är att ytterligare lyfta dagens och morgondagens entreprenörer.  

Entreprenörer inom olika kategorier prisas

Förutom huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year utses även vinnare i kategorierna Årets kvinnliga stjärnskott och Årets manliga stjärnskott, samt Bästa internationella tillväxt.

Under finalen kommer dessutom hedersutmärkelsen Årets sociala entreprenör att delas ut. Utmärkelsen Årets sociala entreprenör delas ut för tredje året i Sverige och går till en entreprenör som grundat ett företag vars kärnverksamhet bidrar till att skapa ett bättre samhälle.

Extern oberoende jury utser Sveriges mest framgångsrika entreprenörer

Sveriges främsta entreprenör utses av en nationell, oberoende jury som består av nyckelpersoner inom näringslivet samt entreprenörer som tidigare har mottagit utmärkelsen. Juryn granskar finalisterna utifrån tävlingens sex kategorier. Juryn leds av Günther Mårder, vd för Företagarna.

Årets nationella jury har tre nya medlemmar; entreprenören och den förre FIFA-domaren Jonas Eriksson, Claes Dinkelspiel, grundare och styrelseordförande i Nordnet samt Thomas Karlsson, ägare av Gekås Ullared. Övriga jurymedlemmar är Lena Olving, som utsågs till Sveriges mäktigaste kvinna i näringslivet år 2010, Maria A Grimaldi, executive advisor, board professional och investerare, Lisa Rejler, styrelseledamot på Rejlers och vinnare av EY Family Business Award 2017, Pär Svärdson, vd och grundare av Apotea och vinnare av EY Entrepreneur Of The Year 2019

För mer information: www.eoy.se
Pressbilder: www.flickr.com/photos/eoy_sweden/

Uppdateringar och filmer från nationella finalen på Instagram: @eoysweden

Finalister i EY Entrepreneur Of The Year

Huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year

Jonas Wiklund, Wibax Group AB
Ilija Batljan, SBB
Emil Eifrém, Neo4J
Niklas Hedin, Centiro Group AB
Gustav Eriksson, Kläppen Ski Resort AB
Tjoffe Sjögren, Städarna Sverige AB

Årets kvinnliga stjärnskott

Lina Andersson, Once Upon Publishing AB
Petra Ringström, Steamery
Susanne Nidemar, ProDiagnostics Scandinavia AB
Märta Jansdotter Aguirre, Gröna gårdar AB
Lena Schullström, Garderob i Sunne AB
Anne Kihlgren, Dynamic Code AB

Årets manliga stjärnskott

Daniel McCabe, HighCon AB
Erik Martinson och Björn Lind, Svea Solar
Samir Smajic, GetAccept
Magnus Vansvik, Nordiska Kök (Platsbyggda kök i Norden AB)
Mårten Åkesson och Adam Gillberg, Proteinbolaget
Robert Lantz, PLW Elteknik AB

Bästa internationella tillväxt

Adam och Daniel Brånby, Woolpower Östersund AB
Stefan Jansson, Polarium Energy Solutions
Carl Bengtsson, StickerApp
André Hegge och Gabriel Kamienny, Adfenix AB
Anders Jackson och Lars Bergman, Prison Island AB
Peter Eckerström, Colmec Holding AB

Pressinbjudan

Media är välkommen att närvara vid nationella finalen av EY Entrepreneur Of The Year. På plats finns möjlighet att intervjua vinnarna, övriga finalister, juryn samt talespersoner från EY. Föranmälan krävs.

Datum: Onsdag 9 mars, 2022
Tid: 18.15–23.00 med efterföljande mingel (huvudpriset delas ut ca 22.30)
Plats: 
Blå hallen, Stockholms stadshus
Klädsel: Kavaj