Press release

4 juli 2022

Vem är Sveriges främsta sociala entreprenör?

Nu går det att nominera till utmärkelsen ”Årets sociala entreprenör”. Priset ska gå till en entreprenör som grundat ett företag som har en kärnverksamhet som bidrar till ett bättre samhälle. Almedalsveckan har fokus på samhällsfrågor och flest evenemang handlar om hållbarhet (11%), därför uppmanas alla som är intresserade av samhälls- och hållbarhetsfrågor att nominera en social entreprenör.

Presskontakt
Susanna Palling Huusko

EY Sverige Hållbarhetsansvarig

Målstyrd, grön förändringsledare, som drivs av att få bygga en bättre, mer hållbar, working world. Samlar kraft från människor, växter och morgon joggen.

Nu går det att nominera till utmärkelsen ”Årets sociala entreprenör”. Priset ska gå till en entreprenör som grundat ett företag som har en kärnverksamhet som bidrar till ett bättre samhälle. Almedalsveckan har fokus på samhällsfrågor och flest evenemang handlar om hållbarhet (11%), därför uppmanas alla som är intresserade av samhälls- och hållbarhetsfrågor att nominera en social entreprenör.

EY Entrepreneur Of The Year är en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. För att vinna hedersutmärkelsen ”Årets sociala entreprenör” ska entreprenören förutom att uppfylla de generella bedömningskriterier för entreprenörsutmärkelsen även driva ett företag där de sociala vinsterna är lika viktiga som de ekonomiska. Nomineringsperioden pågår till 31 augusti och det går att nominera här: eoy.ey.com

- Vi är på jakt efter entreprenörer som driver företag vars påverkan på samhället utgör kärnan i deras verksamhet. Entreprenörernas mål bör vara att hitta lösningar till något av de globala utmaningarna som världen står inför, till exempel kopplat till klimat, hälsa eller inkluderande tillväxt, och i linje med FN:s globala hållbarhetsmål. Vi ser fram emot att ta emot nomineringarna, säger Susanna Palling Huusko, hållbarhetsansvarig på EY i Sverige.

Årets officiella program för Almedalen innehåller närmare 2 050 evenemangen och det populäraste ämnet är Hållbarhet (11 procent), följt av Demokrati (7 procent), Klimat/miljö (6 procent) och Vård och omsorg (6 procent). Detta tyder på att det finns ett engagemang kring dessa frågor och förhoppningen är att många vill nominera entreprenörer som bidrar till ett bättre samhälle.

Nomineringarna till hedersutmärkelsen ”Årets sociala entreprenör” kommer utvärderas av en jury under hösten. Priset delas ut i vid den nationella finalen av EY Entrepreneur Of The Year Sverige i Stockholms stadshus den 9 februari 2023.

- Vi är stolta över våra hedersutmärkelser som delas ut till entreprenörer med ett långsiktigt perspektiv på sina verksamheter. Vår utmärkelse Årets sociala entreprenör har stark koppling till EY:s syfte; att vi bidrar till att skapa förtroende och hållbar tillväxt i näringslivet och samhället, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year Sverige.

Kriterier för hedersutmärkelsen ”Årets sociala entreprenör”
Grundkrav:
Entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, innovation samt personlig integritet och inflytande

Företagskrav:
Varit verksam i tre år, entreprenörer måste äga minst 10%, omsättning på minst 10 MSEK, alternativt ha 10 anställda och inte vara förening, ideell verksamhet, organisation, offentlig verksamhet eller myndighet.

Social påverkan:
Verksamheten bidrar positivt till någon av alla världens utmaningar, det kan exempelvis vara genom inverkan på miljön, hälsa, kultur, integration eller samhällsklyftor. Den positiva sociala påverkan ska utgöras av företagets kärnverksamhet.

Tidigare vinnare av utmärkelsen:

2019              Christian Jansson, Godsinlösen
2020              Noel Abdayem, The Humble Co
2021              Arta Mandegari och Salman Eskandari, Albert (eEducation Albert AB)