Press release

10 feb. 2023

Familjen Andersson tilldelas hedersutnämnelse på EY Entrepreneur of The Year

Vinnare av hedersutmärkelsen EY Family Enterprise Award of Excellence 2022 är familjen Andersson, Mellby Gård AB. Grundaren Rune Andersson tog igår emot priset i Stockholms stadshus tillsammans med sina tre söner Gustav, Erik och Johan vid den nationella finalen av EY Entrepreneur Of The Year. Den globala utmärkelsen går till familjeföretag i flera generationer och delades ut för sjätte gången i Sverige.

Presskontakt
Helena Robertsson

EY Global and EMEIA Family Enterprise Leader

Hjälper familjeägda företag att förverkliga sina ambitioner. Erfaren skatterådgivare. Glad och stolt över att få samarbeta med EY-kollegor över hela världen.

Relaterade ämnen EY Private

Vinnare av hedersutmärkelsen EY Family Enterprise Award of Excellence 2022 är familjen Andersson, Mellby Gård AB. Grundaren Rune Andersson tog igår emot priset i Stockholms stadshus tillsammans med sina tre söner Gustav, Erik och Johan vid den nationella finalen av EY Entrepreneur Of The Year. Den globala utmärkelsen går till familjeföretag i flera generationer och delades ut för sjätte gången i Sverige.

EYs hedersutmärkelse Family Enterprise Award of Excellence (tidigare Family Business Award) tilldelas en entreprenörsfamilj som drivs av en stark entreprenörsanda och som har en verksamhet som spelat en betydande roll för det svenska näringslivets utveckling och framväxt. Vinnaren av utmärkelsen utses av en internationell jury.

Juryns motivering: Under snart 40 år har den här familjen bevisat sin förmåga att bevara företagets traditioner och värderingar med bibehållen entreprenörsanda över generationer. Samtidigt har de följt en framgångsrik, hållbar och långsiktigt orienterad strategi för alla sina företagsengagemang. Sammantaget utgör de en sann inspirationskälla för alla familjeledda företag i Sverige, såväl som i Norden.

- Som familj är vi väldigt glada och hedrade över den här utmärkelsen. Vi har under många år varit trogna vår ägarmodell som bygger på långsiktighet, aktivt ägarskap och tydliga incitament. Dessutom har vi stöpt om i bolagsportföljen på ett sätt som fallit ut väl och som gör oss både starka och trygga i dessa osäkra tider. Det är väldigt kul att vårt idoga och konsekventa arbete uppmärksammas på detta sätt och vi vill särskilt rikta denna utmärkelse till alla fantastiska medarbetare på Mellby Gård, såväl nuvarande som före detta kollegor, säger Johan Andersson, yngsta sonen till Rune Andersson och vd för Mellby Gård.

Mellby Gård AB grundades 1986 av Rune Andersson som ett renodlat jordbruksbolag och har sedan dess utvecklats till en företagsgrupp med hel- eller delägda bolag inom fyra olika vertikaler: industri, konsumentvaror, jordbruk och tjänster. Bland annat Kappahl, Duni, Roxtec, Älvsbyhus och Academedia.

Bakgrunden till hedersutmärkelsen är att företaget ska vara ett svenskt familjekontrollerat företag i flera generationer. Ägarna ska ha en uttalad ambition att driva verksamheten vidare i generationer. Ägarna ska vara verksamma i bolaget. Företaget och ägarna ska visa tillväxtpotential, innovationskraft och utvecklingsmöjligheter.

Tidigare vinnare av EY Family Enterprise Award of Excellence i Sverige:

2019: SIBA
2018: Öhman Group
2016: Polarbröd
2015: Rejlers
2014: TetraLaval