Press release

16 feb. 2023

Svenska konsumenters intresse ökar – krävs att elbolagen utvecklas

Stor undersökning visar hur elbolagen riskerar att hamna på efterkälken när energi blivit en prioriterad fråga för konsumenterna.

Presskontakt
Christian Grauers

Director, Finans och energi, EY Sverige

Ursprungligen från Gnesta. Hamnade i Malmö efter en tur till London, Köpenhamn och Hong Kong. Trebarnsfar och racketentusiast. Spelare och styrelsemedlem i Sveriges största tennisklubb Fair Play TK.

Relaterade ämnen Energibranschen

Stor undersökning visar hur elbolagen riskerar att hamna på efterkälken när energi blivit en prioriterad fråga för konsumenterna.

Elbolagen riskerar att hamna på efterkälken när energi blivit en prioriterad fråga för konsumenterna. Mindre än en tredjedel av svenskarna, 27 procent, känner att de förstår fakturorna och endast 21 procent känner förtroende för sin leverantör. Samtidigt är intresset för nya tjänster och produkter rekordhögt, där hela 50 procent av svenskarna har eller funderar på att köpa solceller och 41 procent har eller funderar på skaffa batterilagring inom de närmsta tre åren, visar en stor global undersökning där mer än 2000 svenska elkonsumenter tillfrågats.

Det förändrade energilandskapet har drivit på ett flertal viktiga utvecklingar bland svenska elkonsumenter som påverkar framtiden för elbolagen. Detta visar Energy Consumer Survey, en global undersökning från rådgivnings- och revisionsföretaget EY, bland 38 000 energikonsumenter i 18 länder varav 2000 respondenter i Sverige.

- Vår undersökning visar att passiva elkonsumenter tillhör det förflutna. Vi ser att fler svenskar tar framtiden i egna händer genom att försöka förstå sin konsumtion och ta en alltmer aktiv roll i sin förbrukning, bland annat genom lösningar som solpaneler eller batterier, vilket ställer högre krav på elbolagen, säger Christian Grauers, ansvarig rådgivare inom energi, EY Sverige.

Prisökningar, osäkerhet och svävningar på marknaden har påverkat konsumenternas förtroende där endast 21 procent känner ett tillit för sin elleverantör. Men i stället för att bromsa omställningstakten har detta skapat ett rekordstort intresse bland konsumenter för ren energi och nya lösningar som solceller på hustak och elbilar. I Sverige uppger mer än hälften att de köpt (11 procent) eller funderar på att köpa (41 procent) en elbil. Hälften (50 procent) har även köpt, eller funderar på att köpa, solpaneler och 41 procent överväger, eller har redan köpt, batterilagring.

Undersökningen visar också en ökning av omnisumenter - personer eller företag som ingår i ett dynamiskt energiekosystem med olika platser, lösningar och leverantörer.  Nästan en tredjedel (26 procent) föredrar att använda sig av flera leverantörer av energilösningar än en enskild leverantör. När det gäller nya lösningar och tjänster anger dock över hälften att deras elleverantör inte var involverad i deras köp av nya energiprodukter och tjänster (59 procent).

Informationsglappet mellan konsumenterna och leverantörerna är stort

Av alla hushållens fakturor rankas elfakturor som svårast att förstå. Endast 27 procent av konsumenterna tycker att det är enkelt att förstå och betala elfakturor och nästan alla (88 procent) efterfrågar nya digitala funktioner, bland annat möjligheten att kunna analysera sin elförbrukning. Nästan två tredjedelar (64%) är hellre intresserade av någon slags digital metaverse upplevelse för att kunna få kunskap om sin energiförbrukning, istället för att kontakta kundservice.

- Konsumenternas behov av information ger energiföretag en ny möjlighet. Både de som försöker skynda på sin energiomställning och så kallade omnisumenter förväntar sig ett ökat stöd av sina energileverantörer, som måste utvecklas. Deras förmåga att hjälpa konsumenterna framåt under det närmsta året kommer vara avgörande för antingen driva på eller försena energiomställningen, men också påverka deras egna framtid, säger Christian Grauers, ansvarig rådgivare inom energi, EY Sverige

EY har tagit fram sju strategiska åtgärder som elbolagen kan ta för att utnyttja de möjligheter som kommer med det ökade intresset från konsumenterna, de finns att hitta här.

Om EY Energy Consumer Survey

2022 genomförde EY för andra året i rad en undersökning bland energikonsumenter på 18 marknader. Sammanlagt har 36 000 konsumenter över 18 år svarat på frågor om värderingar, behov och engagemang gällande energi. Undersökningen utgick från att energiomställningen drivs av och påverkar alla konsumenter. Respondenterna är såväl fakturabetalare som icke-fakturabetalare i alla åldrar och inkomstskikt. Undersökningen bestod av en ca 15 minuter lång online enkät.