Press release

25 jan. 2024

Nu ska Sveriges främsta entreprenör koras

Torsdag 1 februari avgörs EY Entrepreneur Of The Year där 24 finalister från norr till söder tävlar om titlar i den 28:e upplagan av tävlingen i Sverige.

Presskontakter
Carlos Esterling

Partner, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige och Sports Business Services

Intresserad av entreprenörskap, människor, marknad och ledarskap. Civilekonom och auktoriserad revisor. Fotbollsfantast. Varit tränare i fotboll och schack. Tre barn som är aktiva inom elitidrott.

Miriam Franzén

Communication Advisor, EY Sverige

Jobbar med PR och internkommunikation. Smålänning. Drivs av nyfikenhet och mötet med människor. Stort intresse för omvärlden och en hållbar framtid.

Relaterade ämnen EY Entrepreneur Of The Year

Torsdag 1 februari avgörs EY Entrepreneur Of The Year där 24 finalister från norr till söder tävlar om titlar i den 28:e upplagan av tävlingen i Sverige. Ny juryordförande är multientreprenören och tidigare fotbollsdomaren Jonas Eriksson. Den oberoende juryn förstärks samtidigt av fyra tunga näringslivsprofiler. Under nationella finalen i Stockholms stadshus utses förutom huvudpriset även vinnare i Entrepreneurial Winning Women, Young Entrepreneurship Of The Year och Best International Growth.

Entreprenörsutmärkelsen EY Entrepreneur Of The Year ska nu avgöras i Sverige. Efter en omfattande nomineringsprocess under hösten med sex regionfinaler möts alla 24 regionala vinnare under en galakväll i Stockholms stadshus. Moderator är Gunther Mårder, entreprenör och tidigare juryordförande, tillsammans med artisten Linnea Henriksson. Vinnaren av huvudpriset får representera Sverige i den internationella finalen EY World Entrepreneur Of The Year i Monaco i juni.

– Det är otroligt kul att se entreprenörer från hela landet, med helt skilda bakgrunder, åldrar och företagsidéer, representera årets nationella finalister. Den gemensamma nämnaren är finalisternas  innovativa anda som vi vill hylla och därigenom inspirera andra. Sverige behöver entreprenörer som vågar satsa på sina idéer och driva samhället framåt. Juryn får ett tufft jobb även i år, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year Sverige.

Innovativ teknik är ett återkommande tema bland årets finalister i huvudkategorin. Fem av sex entreprenörer bakom bolag med tekniska lösningar inom energi, bilindustri, medicin samt it-utveckling. Förutom teknikbolag är även entreprenörerna bakom kebabsuccén Schysst Käk finalister. Se mer information om alla finalisterna här.

Vinnaren i fyra olika kategorier ska utses av en oberoende jury

Utöver huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year utses också vinnare i kategorierna Entrepreneurial Winning Women, Young Entrepreneurship Of The Year och Best International Growth. Hedersutmärkelsen Social Entrepreneurship Award delas ut för femte året i Sverige och går till en entreprenör som grundat ett företag vars kärnverksamhet bidrar till att skapa ett bättre samhälle.

De främsta entreprenörerna i Sverige utses av en oberoende jury som består av nyckelpersoner inom svenskt näringsliv. Juryn granskar finalisterna utifrån tävlingens fyra kategorier och leds i år av multientreprenören, affärsängeln och tidigare fotbollsdomaren Jonas Eriksson.

– Att träffa och bedöma entreprenörer är kanske det roligaste uppdraget på hela året. Det är utmanande tider att starta och driva bolag – men det är i hårdare ekonomiska klimat som entreprenörer faktiskt får pröva och bevisa sin affärsmodell. Det är då vi kan hitta dem riktiga guldkornen, säger Jonas Eriksson, ny ordförande för nationella juryn i EY Entrepreneur Of The Year Sverige.

Årets nationella jury har även fyra nya medlemmar;
  • Åsa Hedin, med bakgrund som styrelseproffs och vd inom näringslivet med omfattande erfarenhet av kapitalanskaffningar, både i tidiga företagsstadier och i noterade bolag.
  • Anna Storåkers, ett framstående styrelseproffs och investerare inom tech- och banksektorn. Hon är grundare och partner i investmentbolaget Yanno Capital.
  • Hélène Barnekow, med mer än 25 års erfarenhet från IT- och telekombranschen. Hon var senast anställd som Sverige-vd för Microsoft och dessförinnan var hon vd för Telia Sverige.
  • Håkan Roos, känd för sina goda affärer och investeringar inom tech-sektorn. Han var bland annat en av de första att investera i iZettle.
I år arrangeras även ett entreprenörsforum på Grand Hotel den 1 februari där inbjudna gästtalare och representanter från EY kommer ger perspektiv och insikter i ämnen relevanta för årets entreprenörer. Förutom en chans att nätverka kommer ämnen som hållbart entreprenörskap, finansiering och företagstranskationer med flera att diskuteras.  
Finalister i EY Entrepreneur Of The Year:

Huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year

Andreas Flodström, Beetroot AB, Göteborg
Anders Holmberg, Holtab, Tingsryd
Björn Jansson, Syntronic AB, Gävle
Alex och Amir Kheirmand, Schysst Käk AB, Västerås 
Mikael Lindholm, ScandiNova Systems AB, Uppsala
Christian Von Koenigsegg, Koenigsegg Automotive AB, Ängelholm

Entrepreneurial Winning Women

Annelie Lundström, Minalyze AB, Sävedalen
Tinna Berg och Anna Bäckman, Bäckman & Berg, Kalmar
Johanna Grimståhl, Brightnest Group AB, Luleå
Julia Haglöf, Sacci AB, Borlänge
Isabell Ahlén, SAM Nordic AB, Stockholm
Amanda Weibull Laurell, LWL Invest AB, Malmö

Young Entrepreneurship Of The Year

Hinda Mohamud, Connecto AB, Göteborg
Samuel Davidsson, Hillerstorps Special Emballage, Hillerstorp
Robin Westberg, RW Trading AB, Timrå
Jonas Bosell & Janne Ås, UW Tech AB, Falun
Tobias Ericson, Tershine AB, Täby
Andreas Nilsson och Daniel Nilsson Lindell, Aqualon Waterjet Technology Sweden AB, Karlskrona

Best International Growth

Niclas Norlén, LumenRadio AB, Göteborg
Torbjörn Lindgren och Torbjörn Gustafsson, Micropower Group, Växjö
Carl Hörberg, 84codes AB, Ottsjö
Anna-Carin Månsson, 1080 Motion AB, Västerås
Petter Eriksson och Pär Rock, Content Online AB, Stockholm
Daniel Melkersson, PinMeTo AB, Malmö