Press release

30 maj 2024

Sportbilstillverkaren Christian von Koenigsegg kan ta hem världsmästartiteln i entreprenörskap 

Torsdag 6 juni avgörs det vem som blir världens främsta entreprenör. Sveriges finalist i EY World Entrepreneur Of The Year 2024 är Christian von Koenigsegg, vd och grundare av Koenigsegg Automotive. Han startade sitt företag med målet att bygga världens snabbaste sportbil. I år finns entreprenörer från 47 länder på plats i Monaco där tävlingen äger rum. Vinnaren utses av en oberoende jury. 

Presskontakter
Carlos Esterling

Partner, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige och Sports Business Services

Intresserad av entreprenörskap, människor, marknad och ledarskap. Civilekonom och auktoriserad revisor. Fotbollsfantast. Varit tränare i fotboll och schack. Tre barn som är aktiva inom elitidrott.

Miriam Franzén

Communication Advisor, EY Sverige

Jobbar med PR och internkommunikation. Smålänning. Drivs av nyfikenhet och mötet med människor. Stort intresse för omvärlden och en hållbar framtid.

 Torsdag 6 juni avgörs det vem som blir världens främsta entreprenör. Sveriges finalist i EY World Entrepreneur Of The Year 2024 är Christian von Koenigsegg, vd och grundare av Koenigsegg Automotive. Han startade sitt företag med målet att bygga världens snabbaste sportbil. I år finns entreprenörer från 47 länder på plats i Monaco där tävlingen äger rum. Vinnaren utses av en oberoende jury. 

EY Entrepreneur Of The Year är en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Årets världsfinal arrangeras 4–7 juni i Monaco. Christian von Koenigsegg som vann den svenska finalen i Stockholms stadshus representerar Sverige. Tävlingen omfattade från början tusentals nominerade företag och nu återstår finalister från 47 länder. 

Christian von Koenigsegg startade sitt företag 1994 med en vision att skapa världens snabbaste sportbil, utan tidigare erfarenhet och med få resurser. 2002 blev visionen verklighet när den första bilen lämnade fabriken i Ängelholm. Guinness rekordbok utsåg modellen CC8S till världens starkaste produktionsbil. I dag har Koenigsegg Automotive cirka 500 anställda och företaget är världsledande inom utveckling och tillverkning av supersportbilar. Som en av de mest innovativa biltillverkarna i världen siktar Christian von Koenigsegg på att fortsätta utveckla teknik och specialkomponenter. 

–  Att bygga Koenigsegg har varit ett livsverk och en otrolig givande upplevelse. Innovationen som har producerats från Koenigseggs utvecklingsavdelning har varit industribrytande och gett oss en värdefull plattform som är unik för Koenigsegg. Vi gör det inte bara för att ge våra bilar avancerade funktioner och körglädje, utan också med tron att våra innovationer kan gynna den bredare mobilitetsindustrin och miljön. Att genomföra sådant arbete med min fru och familj, våra anställda från 47 nationaliteter samt globala kunder och partners, är en ständig glädje. Jag ser fram emot att träffa världens främsta entreprenörer i Monaco och diskutera gemensamma mål och utmaningar, säger Christian von Koenigsegg. 

Den oberoende jury som utsåg Christian von Koenigsegg till vinnare under den nationella finalen i Sverige lyfte hans uthållighet, tålamod och förmåga att titta in i framtiden. 

– Christian tickar i alla boxar för egenskaper hos en entreprenör. Han har lyckats skapa ett varumärke i en bransch som domineras av stora, globala jättar där det i princip är omöjligt att vara ett startup-företag. Christian har gjort avtryck internationellt genom att våga satsa på sin dröm och jag är stolt över att han är Sveriges representant i världsfinalen, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige. 

Valet av vinnare baseras på fyra kriterier 

Under världsfinalen i Monaco utser en oberoende internationell jury årets vinnare på kvällen den 6 juni. Alla finalister bedöms utifrån fyra kriterier: inflytande, entreprenörsanda, syfte och tillväxt. Förra årets svenska finalist och tävlande var Peter Carlsson, Northvolt. Läs mer om årets finalister här.  

Pressbilder EY World Entrepreneur of The Year 

Mer information om EY Entrepreneur Of The Year