Press release

11 apr. 2022

Allsvenska klubbarna är rikare än någonsin trots pandemin

När årets Allsvenska nu startat har klubbarnas egna kapital totalt ökat med 30 procent jämfört med förra året. Enligt EY finansiella analys av elitfotbollen i Sverige går det att se en positiv trend trots två säsonger med pandemi. Analysen visar också att 14 av 16 klubbar har ett positivt rörelseresultat, men endast tre klubbar visar ett positivt rörelseresultat utan spelarförsäljningar. Klubbarna är beroende av intäkterna från spelarförsäljningar.

Presskontakt
Carlos Esterling

Partner, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige och Sports Business Services

Intresserad av entreprenörskap, människor, marknad och ledarskap. Civilekonom och auktoriserad revisor. Fotbollsfantast. Varit tränare i fotboll och schack. Tre barn som är aktiva inom elitidrott.

Relaterade ämnen Assurance

När årets Allsvenska nu startat har klubbarnas egna kapital totalt ökat med 30 procent jämfört med förra året. Enligt EY:s finansiella analys av elitfotbollen i Sverige går det att se en positiv trend trots två säsonger med pandemi. Analysen visar också att 14 av 16 klubbar har ett positivt rörelseresultat, men endast tre klubbar visar ett positivt rörelseresultat utan spelarförsäljningar. Klubbarna är beroende av intäkterna från spelarförsäljningar.

Rådgivnings och revisionsföretaget EY har i den årliga rapporten ”Hur mår svensk elitfotboll?”  analyserat de allsvenska klubbarnas årsredovisningar. för räkenskapsåret 2021. Trots två säsonger som påverkats av pandemin har Allsvenskan aldrig mått bättre. Klubbarna har totalt sett blivit 30 procent rikare utifrån det egna kapitalet som vuxit från 998 miljoner kronor till 1,299 miljarder kronor det senaste räkenskapsåret. I snitt per klubb ökade egna kapitalet till drygt 81 miljoner kronor, vilket betyder en ökning med närmare 19 miljoner kronor per klubb.

- Vi ser att klubbarna är väl rustade ekonomiskt och det bygger på fyra betydande faktorer. Det är dels det statliga stödet på grund av pandemin. Det är också supporterstödet och lokala sponsorer i olika former. Dessutom är det klubbarnas goda arbete med att se över kostnadskostymen. Och inte minst är det de nya centrala avtalen med Unibet och discovery+, säger Carlos Esterling, partner på EY och medförfattare till rapporten.

Allsvenskans totala nettoomsättning ökade under 2021, vilket främst beror på lättade publikrestriktioner. Nettoomsättningen var cirka 1,8 miljard kronor och det är en ökning med 513 miljoner kronor eller drygt 39 procent.

EY:s analys visar att 14 av 16 klubbar visar ett positivt rörelseresultat inklusive spelarförsäljningar som står för 290 miljoner kronor, vilket motsvarar ökningen av det egna kapitalet. Det är bara tre av klubbarna som har ett positivt rörelseresultat ifall man inte räknar in spelarförsäljningar.  

- Spelarförsäljningar ingår definitivt i affärsmodellen för att driva en fotbollsklubb idag och är ett betydelsefullt bidrag till klubbarnas ekonomi, säger Mikael Bergsten, partner på EY och medförfattare till rapporten.

Malmö FF fortsätter att vara den klubb som är bäst på att generera intäkter. Under 2021 var klubbens nettoomsättning 567 miljoner kronor. På andra plats ligger AIK med en nettoomsättning på 156 miljoner kronor. Om klubbarklubbarna i Allsvenskan ska knappa in ekonomiskt på Malmö FF så är spel ute i Europa och framgångsrika spelartransfer allt viktigare, då dessa intäktsströmmar bidrar till en starkare och rikare klubb. 

Om EY Sports Business Services

EY Sports Business Services är ett rikstäckande nätverk med medarbetade från EY som stödjer idrottsföreningar, förbund och dess intressenter med EY:s tjänster inom revision, affärsrådgivning, skatt och transaktioner. Våra medarbetade har en bred erfarenhet från många olika idrottsområden och bland våra kunder finns såväl enskilda idrottare som klubb- och landslag, både i Sverige och internationellt. Vi har kontakt med de flesta elitklubbarna inom de stora lagsporterna i Sverige, liksom med flera stora idrottsförbund.