Press release

2 feb. 2023

Nu ska Sveriges främsta entreprenör koras

Den 9 februari utses de främsta entreprenörerna vid Sverigefinalen av EY Entrepreneur Of The Year. Entreprenörer från norr till söder tävlar om titeln i den 27:e upplagan av tävlingen i Sverige. Vinnaren blir Sveriges representant i världsfinalen i Monaco. Under finalkvällen i Stockholms stadshus prisas även Årets kvinnliga stjärnskott, Årets manliga stjärnskott och Bästa internationella tillväxt samt utdelning av hedersutmärkelserna Årets sociala entreprenör och Family Enterprise Award.

Presskontakt
Carlos Esterling

Partner, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige och Sports Business Services

Intresserad av entreprenörskap, människor, marknad och ledarskap. Civilekonom och auktoriserad revisor. Fotbollsfantast. Varit tränare i fotboll och schack. Tre barn som är aktiva inom elitidrott.

Relaterade ämnen EY Entrepreneur Of The Year

Den 9 februari utses de främsta entreprenörerna vid Sverigefinalen av EY Entrepreneur Of The Year. Entreprenörer från norr till söder tävlar om titeln i den 27:e upplagan av tävlingen i Sverige. Vinnaren blir Sveriges representant i världsfinalen i Monaco. Under finalkvällen i Stockholms stadshus prisas även Årets kvinnliga stjärnskott, Årets manliga stjärnskott och Bästa internationella tillväxt samt utdelning av hedersutmärkelserna Årets sociala entreprenör och Family Enterprise Award. 

Entreprenörsutmärkelsen EY Entrepreneur Of The Year ska nu avgöras i Sverige. Efter en omfattande nomineringsprocess under hösten och sex regionfinaler möts alla 24 regionala vinnare under en galakväll i Blå hallen i Stockholms stadshus. Moderatorparet för kvällen är Julia Bendelin, entreprenör och föreläsare, tillsammans med artisten Jason ”Timbuktu” Diakité. Vinnaren av huvudpriset får representera Sverige i den internationella finalen EY World Entrepreneur Of The Year i Monaco i juni.  

– Hållbarhet och innovation är något som är gemensamt för många av årets finalister. Vi har nu ett hårdare företagsklimat, men de bästa entreprenörerna kan se möjligheter i motgångar. Mer än någonsin behöver vi förebilder som kan inspirera och fokusera på tillväxt och skapa sysselsättning. Och det är just det som årets finalister gör och juryn har ett utmanande arbete framför sig med att utse vinnarna, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year Sverige. 

Första gången är det två av sex finalister i huvudkategorin som är kvinnor, andelen brukar vara lägre. Båda driver familjeföretag där hållbarhet och ett cirkulärt tänk för produktionen är centralt. Övriga finalister i huvudkategorin driver bolag inom skogsindustrin, batteritillverkning och för att skapa bättre hälsa för alla. Samt en finalist som har en teknisk lösning på ett globalt problem för de mest utsatta. Mer information om alla finalisterna.

Vinnaren i fyra olika kategorier ska utses av en oberoende jury 

Utöver huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year utses också vinnare i kategorierna Årets kvinnliga stjärnskott och Årets manliga stjärnskott samt Bästa internationella tillväxt. Två hedersutmärkelser kommer delas ut under finalen. Utmärkelsen Årets sociala entreprenör delas ut för fjärde året i Sverige och går till en entreprenör som grundat ett företag vars kärnverksamhet bidrar till att skapa ett bättre samhälle. Den andra hedersutmärkelsen är EY Family Enterprise Award of Excellence som är en global utmärkelse som går till ett familjeföretag som funnits i generationer och den delas ut för sjätte året i Sverige. 

De främsta entreprenörerna i Sverige utses av en oberoende jury som består av nyckelpersoner inom svenskt näringsliv. Juryn granskar finalisterna utifrån tävlingens fyra kategorier. Juryn leds av Günther Mårder, vd för Företagarna och årets nationella jury har tre nya medlemmar; Susanne Najafi, en av Sveriges mest inflytelserika tech-investerare och grundare av Backing Minds, Anna Mossberg, styrelseproffs med lång techbakgrund och tidigare affärsområdeschef på Google samt Azita Shariati, utsedd till Sveriges bästa chef, numera styrelseproffs och senior advisor.  

För mer information: eoy.se  
Pressbilder: flickr.com/photos/eoy_sweden/albums

Finalister i EY Entrepreneur Of The Year 

Huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year 
Årets kvinnliga stjärnskott 
Årets manliga stjärnskott 
Bästa internationella tillväxt
  • Lars Eklund och Kenth Eklund, Sunds Fibertech Group AB, sundsfibertech.com
  • Örjan Johansson, Spiideo AB, spiideo.com
  • Mikael Axelsson, Garantell AB, garantell.com
  • Mats Lundgren och Fredrik Johansson, FOV Fabrics AB, fov.se
  • Peter Halldin, MIPS AB, mipscorp.com 
  • Mohammed Hadad, Commissioning Design Engineering Sweden AB (CDE), cdes.se