Press release

12 juni 2023

Hon är världens främsta entreprenör – Peter Carlsson på delad andraplats

Doris Hsu, styrelseledamot och vd GlobalWafers Co., Ltd., har utsetts till EY World Entrepreneur Of The Year 2023. Doris från Taiwan utvecklar skräddarsydda kiselskivor som idag finns i nästan all teknik i det moderna samhället. Peter Carlsson, vd och grundare av Northvolt representerade Sverige och hamnade på en delad andraplats tillsammans med övriga finalister.

Presskontakt
Carlos Esterling

Partner, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige och Sports Business Services

Intresserad av entreprenörskap, människor, marknad och ledarskap. Civilekonom och auktoriserad revisor. Fotbollsfantast. Varit tränare i fotboll och schack. Tre barn som är aktiva inom elitidrott.

Relaterade ämnen EY Entrepreneur Of The Year

Doris Hsu, styrelseordförande och vd GlobalWafers Co., Ltd., har utsetts till EY World Entrepreneur Of The Year 2023. Doris från Taiwan utvecklar skräddarsydda kiselskivor som idag finns i nästan all teknik i det moderna samhället. Peter Carlsson, vd och grundare av Northvolt representerade Sverige och hamnade på en delad andraplats tillsammans med övriga finalister.

EY World Entrepreneur Of The Year är världens främsta utmärkelse för entreprenörer där i år 49 nationella vinnare från 45 länder tävlade om titeln. Under torsdagskvällen den 8 juni vid en galamiddag i Monaco utnämndes Doris Hsu till världens främsta entreprenör. Det är första gången i utmärkelsens historia som en entreprenör från Taiwan tar hem titeln.

Doris från Taiwan såg potentialen i kiselskivor för halvledarindustrin och utvecklar nu innovativ teknik som idag är integrerade i nästan all teknik i det moderna samhället. I mer än ett decennium har hon varit den drivande kraften bakom GlobalWafers spikraka uppgång där hon har varit deltaktig i en rad framgångsrika M&As som förvandlade företagets produktportfölj och expanderade verksamheten till Europa. År 2015 tog Doris GlobalWafers till börsen med en mycket framgångsrik IPO, och idag är bolaget världens tredje största tillverkare av kiselskivor.

–Jag är hedrad över att få denna prestigefyllda utmärkelse som EY World Entrepreneur Of The Year. Vi som entreprenörer befinner oss ofta i frontlinjen för att ta itu med så många av dagens mest angelägna frågor, från att bygga mot en mer hållbar framtid till att säkerställa socialt välbefinnande i de områden med störst behov. Jag hoppas att jag kan fortsätta arvet från denna stora utmärkelse genom att driva samtal om dessa utmaningar, hjälpa till att komma med stora nya idéer och ta in nya röster på vägen, kommenterar Doris Hsu.

Svenska finalisten Peter Carlsson, Northvolt, på en delad andraplats

EY Entrepreneur Of The Year genomförs varje år på regional, nationell och internationell nivå. Peter Carlsson, vd och grundare av Northvolt, vann den nationella finalen i februari och var därmed Sveriges representant i världsfinalen som fick möta den internationella juryn. Peter delade på andraplatsen tillsammans med övriga finalister och är därmed en av de främsta entreprenörerna i världen.

– Det har varit ett par inspirerande dagar när entreprenörer från hela världen samlas i Monaco. Speciellt i dessa tider där EY World Entrepreneur of The Year bidrar genom att vara en mötesplats för att utbyta idéer och erfarenheter som kan hjälpa till att skapa en bättre värld. Peter Carlsson gjorde en imponerade insats och jag är oerhört stolt över att han representerade Sverige, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige.